Juho Rissanen / Juho Rissanen / Yhdysvaltojen aika

Yhdysvaltojen aika

Toisen maailmansodan uhka sai Juho Rissasen jättämään Euroopan. Syksyllä 1939, 66-vuotiaana, hän muutti Yhdysvaltoihin ja asettui asumaan Miamiin, Floridaan. Terveysintoilijana tunnetulle taiteilijalle aurinkoinen ja lämmin Florida tarjosi luonnon puolesta ihanteellisen elinympäristön, mutta amerikkalainen kulttuuri-ilmapiiri ja toisenlainen kuvataiteen arvostus sen sijaan aiheuttivat pettymyksen. Eurooppalaiseen taide-elämään tottunut ja arvostusta nauttinut vanha mestari oli Amerikassa tuntematon ulkomaalainen, jonka ei ollut helppo saada tukijoita ja tilaustöitä. Myös englannin kielen taitamattomuus rajoitti elämää.

Rissasen maahanmuutto huomattiin kuitenkin amerikansuomalaisten keskuudessa, jotka yrittivät auttaa häntä järjestämällä näyttely- ja työtilaisuuksia. Merkittävin julkinen teoshanke oli Minnesotan suomalaisia uudisraivaajia esittävä maalaus vuodelta 1944. Teos tuhoutui tulipalossa St. Paulissa, Minnesotan osavaltiossa vuonna 1961. Vaikeuksistaan huolimatta Rissanen pyrki työskentelemään koko ajan. Hän teki henkilökuvauksia, jotka tosin olivat toisintoja aikaisemmin toteutetuista sommitelmista. Rissasen loppukauden tuotantoon kuuluu myös muotokuvia, usein valokuvan mukaan maalattuja. Ikääntyminen ja pettymykset johtivat taiteilijan luomiskyvyn huomattavaan heikkenemiseen.

Amerikassakaan Rissasella ei ollut omaa pysyvää kotia. Viimeiset neljä vuotta hän asui suomalaissyntyisen merikapteenin R. Kronquistin talossa, josta taiteilija oli saanut yhden asuinhuoneen ja ateljeeksi autotallin. Haave paluusta Ranskaan ei koskaan toteutunut. Rissanen kuoli Kronquistin kotona 77-vuotiaana 10.12.1950. Ruumiinsiunaus toimitettiin pienen ystäväpiirin läsnäollessa Combsin kappelissa, ja tuhkauurna tuotiin myöhemmin Kuopioon laskettavaksi Isoon hautausmaahan.

rissanen indeo (AVI)
rissanen (MOV)
rissanen (RM)
rissanen (MPEG)
rissanen (OGG)

Sivu päivitetty 10.2.2005