Juho Rissanen / Juho Rissanen / Tie taiteilijaksi

Tie taiteilijaksi

Juho Rissanen ei työnteoltaan ehtinyt käydä koulua. Äiti opetti lukemaan, kaverit kirjoittamaan ja laskemaan. Kiinnostus kuvien tekemiseen heräsi lähinnä piirtämisen myötä, jota hän harjoitteli maalarimestari Viktor Bergin opissa. Kuopiolaisten säätyläiskotien seinillä nähdyt Weurlanderin ja von Wrightien "lystit" maalaukset askarruttivat häntä. Rissasta kiinnostivat erityisesti 'näköisyys', ihmisen kasvot profiilissa ja erikoiset ihmistyypit.

Taiteilijan mieltymys rajaavaan ääriviivaan on peräisin koristemaalarina opitusta viivan käsittelytavasta. Rissaselle ominainen vesiväritekniikka tuli tutuksi käsityökoulussa ja myöhemmin myös Helsingissä koristemaalarin koulutuksessa. Juho Rissanen sai ammatillisen koulutuksen kuvataiteilijaksi Suomen Taideyhdistyksen Helsingin ja Turun Piirustuskouluissa sekä Pietarin taideakatemiassa.

Albert Gebhard toimi Juho Rissasen ensimmäisenä akateemisena taideopettajana. Lisäksi hän opiskeli Helsingin piirustukoulussa Helene Schjerfbeckin ja Pietarin taideakatemiassa Ilja Repin johdolla. Pietarissa ja ulkomaan matkoillaan Rissanen tutki museoissa ahkerasti maailman taiteen mestariteoksia. Hän kokosi kiinnostavimpien teosten kuvajäljennöksistä leikekirjoja myöhempää tarkastelua varten.

Sivu päivitetty 10.2.2005