Mestareiden joukossa
Juho Rissasen tie taiteilijana alkoi vaatimattomasti, mutta hän eteni urallaan nopeasti. Opiskellessaan kotimaassa Albert Gebhardin ohjauksessa Rissanen teki ensimmäiset savolaista kansaa kuvaavat maalauksensa, jotka luetaan edelleen hänen parhaimpien teostensa joukkoon. Albert Edelfeltin tukemana hän löysi tiensä itsensä ‘Rieppinin' eli Ilja Repinin oppiin Pietariin. Rissanen suhtautui suuriin oppimestareihinsa kunnioittavasti, mutta säilytti omintakeisen ilmaisunsa.
Vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttely nosti Rissasen maailmanmaineeseen. Hän osallistui näyttelyyn Suomen paviljonkiin tekemillään työtä kuvaavilla maalauksillaan sekä näyttelyn yhteydessä pidettyyn taidenäyttelyyn kansankuvauksillaan. Rissasen teokset herättivät suurta huomiota ja hänet palkittiin mitalilla. Hän oli päässyt mestariksi mestareiden joukkoon suoraan kansan parista nousseena lahjakkuutena.
Menestymisen jälkeenkin Rissanen jatkoi lyhyeksi jääneitä opintojaan ulkomailla. 1900-luvun alkupuolella hän tutki Italiassa renessanssin monumentaalimaalauksia monien muiden tapaan. Hän oli tuttu näky myös Pariisin taiteilijapiireissä. Kansallisessa taidehistoriassa Juho Rissanen luetaan kultakauden mestareihin.
Sivu päivitetty 10.2.2005 |