Juho Rissanen / Juho Rissanen / Lapsuusvuodet

Lapsuusvuodet

Juho (Johan Wilhelm) Rissanen syntyi 9.3.1873 Kuopiossa, Puijon juurella Kemilänmäellä, joka oli köyhien asuttamaa aluetta. Juho Rissasen vanhemmat, äiti Agatha Sofia (os. Kärkkäinen) ja isä Henrik Wilhelm Rissanen, olivat taustaltaan tilatonta maalaisväestöä. Juho-pojan elämässä olivat läsnä nälkä, kurjuus sekä isän ajoittainen juopottelu. Kuudesta sisaruksesta neljä kuoli alle seitsemänvuotiaana kulkutauteihin. Juhon ollessa kymmenvuotias isä paleltui juovuksissa kuoliaaksi järven jäälle. Raskas muisto lapsuudesta jätti taiteilijan sielunelämään lähtemättömän jäljen.

Lapsesta asti Juho tottui kerjuuseen ja työntekoon. Hän oli kaupungin katulyhtyjen sytyttäjänä, juoksupoikana ja paimenena. Mieluisinta hänelle oli ollut tupakan ja kirjojen kauppaaminen Kuopion markkinoilla. Lapsuuden seikkailupaikat lääninsairaala, vankila, viinatehdas ja "ruuttahuone" (ruiskuhuone eli paloasema) toivat hauskuutta ankeaan, usein vitsan ryydittämään lapsuuteen.

Perheen köyhyys pakotti muuttamaan usein. Asunto jouduttiin jakamaan joskus muiden perheiden kesken. Juhon synnyinkodista Kemilänmäeltä perhe muutti sataman tuntumaan, sieltä matka jatkui mm. entisen naisvankilan rakennukseen, Valkeisenlammelle ja Linnanlahdelle. Leskeksi jäätyään äiti elätti perheen ja kasvatti lapset mummon kanssa. Uskonnollinen naisväki piti kovaa kuria, mutta lapset saivat myös hellyyttä.

Sivu päivitetty 10.2.2005